sunnuntaina, maaliskuuta 18, 2018

Kun diesel mies hybridiin istui...

Sain mahdollisuuden koeajaa useamman päivän uudehkoa hybridiä. Kyseinen auto on Toyota Auris 1.8 litraisella moottorilla. Vuosimalli 2015, ajettu noin 86tkm.

Mielenkiintoinen tuttavuus kokonaisuutena. Olen itse ajanut diesel autoilla suurimman osan ajoistani, joten ennakkoluuloja oli pohjalla. Vuosittainen ajosuoritteeni on noin 30tkm/vuosi.

Pientä esimakua olen saanut suvussa olevasta Priuksesta, mutta tämä Auris oli nyt omassa ajossa.

Ulkonäkö tässä yksilössä on varsin silmää hivelevä. Tummat lasit, lasikatto ja musta väri... Lasikatto on upea varuste, mutta noin -20c pakkasessa lasi hohkasi kylmää. Suojaverhon saa katon eteen sähköllä ja se suojaa kylmältä hyvin.

Mittaristossa on tarpeelliset näytöt ja vasemmalla näkyy hybridin "kiekkamittari".

Keskikonsolissa on sitten infonäyttö johon saa oman mieltymyksen mukaan valita näytettävät asiat. Tässä nyt esillä ajohistoriaan perustuva kulutusnäyttö. Keskikulutus näytti minun ajoissa olevan noin 5ltr/100km. 

Vaihdevivusta valitaan vain ajetaanko eteen- vai taaksepäin. 
B asento on tarkoitettu "vuoristoon" ja pitkiin laskuihin. 

Tässä on nyt pisin ajo. Maasto oli erittäin mäkistä ja mutkaista savolaista maalaistietä. En edes yrittänyt ajaa taloudellisesti. Mielestäni koeajon parasta antia oli juuri tämä, että ajoin kuten ennenkin välittämättä siitä, että alla on nykyaikainen bensahybridi.

Valot ovat toteutettu led tekniikalla. Tässä lähivalot, joita pidän erinomaisina.

Peruutuskamera on erinomainen varuste. Harmi vaan kun tuonkin kuomukärryn vetäminen laillisesti jää haaveeksi. Hybridin vetomassat ovat alle 400 kiloa, joten koukku on "pyöräkoukku".

Konehuoneessa huomio kiinnittyy oikealla näkyvään sähköyksikköön, josta lähtee paksut kaapelit auton perää kohti? Varoitustarrat korkeasta jännitteestä on syytä ottaa tosissaan.

Ainoa häiritsevä asia Auriksessa oli äänimaailma. Varsinkin takakontista kuuluu läpi ääniä, joita ei omassa kulkineessa juurikaan kuulu. Syy on selvä kun katsoo rakenteita. Muotoon puristetut verhoilut on laitettu peltien päälle ja välistä puuttuu äänieristeet. Äänimaailmaan varmaan tottuu.

Vastaava Prius on huomattavasti hiljaisempi, mutta uuden hankintahintakin on sen mukainen.

Logosta sen tunnistaa... Siniset korostukset kertovat, että kyseessä on ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Tämä auto on merkkiliikkeen hinnoittelema. Vastinetta rahalle. Omasta mielestäni vastaus on kyllä.

Toyota uutisoi lopettavansa henkilöautoissa dieselmoottorien käytön, joten hybridi on mielenkiintoinen vaihtoehto, johon kannattaa tutustua.

 Laskurilla laskettuna vuosittainen säästö ilman pääomakuluja. 
Nykyinen ajokkini Volvo V70 2.4D -2008 geartronic laatikolla on huomattavasti kalliimpi tämän mukaan. (toim huom "sylettää"). Onko aika ajanut ison dieselin ohi?

Hybridilaskurin löydät täältä.

Käyttäjien kirjaamia kulutustietoja voi katsoa vaikka täältä: https://www.spritmonitor.de/en/detail/784902.html

Koeajon mahdollisti: http://www.kuopionautokauppa.fi

Kiitos mahdollisuudesta tutustua nykyaikaiseen bensahybridiin. Pidetään pyörät pyörimässä.


Ei kommentteja: